< Terug

Lyn wordt ridder van de orde van de Beuterwaeghe

 

Voor de 45ste keer hadden op Sinksenmaandag in de Boterstad Diksmuide de Boter- en Kaasfeesten plaats. De feestelijkheden werden gestart onder de muzikale tonen van de beiaard.
 
Omstreeks 10u mocht Burgemeester Lies Laridon vanaf het vernieuwde stadhuis de eerste kaasworp verrichten. Vele kilo’s kaas vlogen zo symbolisch het venster uit tot groot jolijt van de bevolking. Verder op de dag waren er om het uur nog kaasworpen.
 
De Koninklijke Harmonie Burgerskring bracht vanaf het podium aan het stadhuis een vrolijk concert zodat de goede sfeer er duidelijk snel in kwam.
 
Daarna was het tijd om de drie nieuwe kandidaat-ridders in ‘de orde van de Beuterwaeghe’ aan het publiek voor te stellen. De kandidaten werden eerst aan een kleine proef onderworpen waarbij hun kennis van kaas werd getest. Iedere kandidaat slaagde in hun proef en de intronisatieplechtigheid kon plaatsvinden. De drie kandidaten werden met het zwaard tot ridder geslagen in aanwezigheid van vroegere ridders. Daarbij was ook onze 101-jarige ridder Anna Vuylsteke van de partij die vele jaren een boegbeeld was voor de dienst Toerisme.
 
Deze keer viel deze eer te beurt aan:

  • Mevr. Lyn Deeren van de Beauvoordse Walhoeve, kaasmakerij.
  • Mevr.Kathelijn Vervarcke, schrijfster van boeken oa. over Peter Kollwitz en toneelmedewerkster bij  de voorstelling van ‘Tuin der Eeuwigheid’ op het Duits soldatenkerkhof te Vladslo.
  • Dhr. Jan Van der Fraenen, van defensie en werkte ondermeer aan het project bij de vernieuwde dodengang.

Na de intronisatie werden de nieuwe ridders met paard en kar rond de markt gereden samen met vertegenwoordigers van de stad voorafgegaan door de Kaasbollenfanfare van het kaasdorp Passendale met daarachter een aantal ridders.
 
Verder was er de hele dag markt, extra grote kaasmarkt, streekproductenmarkt, oude ambachten, straat-animatie, en muzikale optredens tot vermaak van iedereen. Dankzij het mooie weer werd Sinksenmaandag opnieuw een groot succes.

 

http://www.westhoek.be/jewaserbij/9170/nieuwe-ridders-van-de-orde-van-de-beuterwaeghe-op-de-sinksenfeesten