< Terug

Bezoek prinses Mathilde

Maandag 26 september 2011

 

Prinses Mathilde heeft op maandag 26 september drie boerderijen in West-Vlaanderen bezocht: ‘t Hoppecruyt in Poperinge, het Warandehof in Alveringem en de Beauvoordse-Walhoeve in Veurne. De prinses gaf met haar bezoek steun aan vrouwen die werkzaam zijn in de land- en tuinbouw. Het bezoek vond plaats naar aanleiding van de 100ste verjaardag van KVLV. Tijdens het bezoek kaartte KVLV-Agra de knelpunten in de positie van de vrouw op het land- en tuinbouwbedrijf aan.

Naast bestuursleden van KVLV en KVLV-Agra waren ook andere prominente betrokkenen aanwezig zoals burgemeesters, de gouverneur van de provincie West-Vlaanderen, de gedeputeerde voor Land- en Tuinbouw van de provincie West-Vlaanderen, afgevaardigden van het kabinet van Vlaams minister-president Kris Peeters en van federaal minister van Landbouw Sabine Laruelle.

Rondleiding op de boerderijen

Prinses Mathilde werd bij haar aankomst hartelijk ontvangen met een boeket bloemen. Op de hophoeve ’t Hoppecruyt in Poperinge vertelde gastvrouw Benedikte Coutigny enthousiast over de geschiedenis van de hop, haar geneeskrachtige werking en hedendaagse teelttechnieken en verwerking.

Op de groentenhoeve het Warandehof in Alveringem gaf mevrouw Katrien Zyde uitleg over de verschillende seinzoensgroenten en over de teelt van rabarber en venkel, de specialiteiten op het bedrijf.

Mevrouw Anne-Marie Dequeecker gaf een rondleiding op de kaasboerderij Beauvoordse-Walhoeve in Veurne waar alle kazen en ambachtelijke producten bereid worden met verse melk van de eigen koeien.
 
Tijdens een lunchbuffet met streekproducten sprak Prinses Mathilde met de boerinnen en tot slot kreeg de prinses een geschenkmand vol lekkere hoeveproducten.

Uitdagingen voor boerinnen

KVLV-Agra lichtte de standpunten en uitdagingen voor vrouwen op een land- of tuinbouwbedrijf toe. KVLV-Agra ijvert voor een gelijkwaardige positie van partners op het bedrijf.

(Bron: website KVLV)

De Beauvoordse Walhoeve - Foto's